Gribe Karşı Çocuğunuzun Yaşına Göre Önlem Alın

Kışa Girerken Evde Cilt Bakımı
26 October 2020
Uzm. Psikolog Oya Çanak’tan Anne Baba Terapisi
26 October 2020

Çocuklar virüsü kaptıktan yaklaşık 3 gün sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve kas ağrıları çocukları zaman zaman çok zorlayabiliyor. 

Kış aylarında etkinliği ve yaygınlığı artan influenza yani grip enfeksiyonu çocuklarda her yaş grubu için risk taşıyor. Özellikle 1 yaş altı ve kronik hastalığı olan her yaş grubu bu hastalığı ağır geçirebiliyor. Çocuklar virüsü kaptıktan yaklaşık 3 gün sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve kas ağrıları çocukları zaman zaman çok zorlayabiliyor. Uz. Dr. Dicle Çelik, çocuklarda farklı yaş gruplarında gribin etkileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Yenidoğan dönemi (0 – 6 ay) 

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebekler birçok enfeksiyona karşı korunurlar. Buna karşın bebekler gripli olan bir kişiyle direkt temas ettiklerinde ise hastalığı kapma olasılıkları çok yükselir. Bu nedenle özellikle kış aylarında yeni doğan bebekler kapalı ve havasız ortamlarda bulundurulmamalıdır. Ayrıca bebeklerin alışveriş merkezlerine ya da oyun evlerine götürülmesi de tavsiye edilmez. Eğer bebekte emme zayıflığı, ateş, huzursuzluk hali ve peşi sıra gelen ağlama nöbetleri varsa gripten şüphelenilmelidir. 

Ne yapmalı? 

Bebek anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirilmelidir. Anne sütü, pek çok hastalığa karşı koruma kalkanı görevi gördüğü gibi gripten de bebeği koruyacaktır. Bebeğe bakan herkes aşılanmalı, hasta olan kişiler bebekle aynı ortamda asla bulunmamalıdır. Bebeğin genel durumu iyi değilse ve ateşi yüksekse vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. 

Süt çocuğu dönemi (6 – 24 ay) 

Bebek hala risk grubundadır. Solunum sıkıntısı ve zatürre gibi tablolarla karşılaşmak mümkündür. 

Ne yapmalı? 

6. ayın bitimiyle gribe karşı en etkin koruma yollarından biri olan grip aşısı yaptırılabilir. Aşının etkinliği yaklaşık 4 hafta sonra başlar. 6. aydan itibaren grip aşısı her yaş grubuna yapılabilir. 6 ay-3 yaş arasında çocuklara eğer bu aşı ilk kez uygulanacak ise birer ay arayla yarım doz olarak iki kez uygulanır. Bu yaş grubu daha önce aşı olmuşsa bir kez yarım doz uygulanır. 3-9 yaş arasındaki çocuklara eğer bu aşı ilk kez uygulanacak ise birer ay arayla tam doz olarak 2 kez uygulanır. Bu yaş grubu daha önce aşı olmuşsa bir kez tam doz olarak uygulanır. 9 yaşından sonra her şekilde tek doz olarak uygulanır. Grip aşısı her sene yenilenmekle birlikte, Eylül-Aralık ayları arasında yapılabilmektedir ancak doktorunuzun önerisiyle aşılama ayları uzatılabilir. İlerleyen dönemde ise her yıl tek doz aşı yeterli olacaktır. Gribin en etkili tedavisi bol sıvı alımıdır. Solunumu rahatlatmak için serum fizyolojik ile burun temizliği yapılmalıdır ve burun aspiratörleri ile burun boşaltılmalıdır. Burna sıcak ya da soğuk buhar uygulaması hem dokuyu yumuşatır hem de ödemin şişliğini azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. 

Oyun çocuğu dönemi (2 – 6 yaş) 

Kreş hayatının başlamasıyla birlikte çocuklarda gribe yakalanma riski hızla artar. Üstelik bu yaş grubu çocuklarda grip olma olasılığı yetişkinlere kıyasla iki kat fazladır. Bu durum bağışıklık sistemini daha fazla devreye sokar ve çalıştırır. 

Ne yapmalı? 

Her yıl düzenli olarak grip aşısı yapılmasının yanı sıra çocuğa mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bilinçsizce her yere dokunan ve ellerini temizlemeden ağzına, burnuna götüren bir çocuğun hastalık riski ciddi anlamda artar. Ayrıca çocuğa hapşırma esnasında elinin içini değil, dirseğini kullanması gerektiği anlatılmalıdır. Eğer çocukta solunum sıkıntısı ve 10 gündür geçmeyen bir öksürük durumu söz konusu ise doktora gidilmelidir. 5 yaş altı çocuklarda nezle ilaçlarının kullanımı önerilmemektedir. 

Okul dönemi (7 – 14 yaş) 

Okula başlayan ve sosyal ortamlarda bolca zaman geçiren çocuklarda hastalık riski ciddi anlamda artmaktadır. 

Ne yapmalı? 

Bu yaş grubunda hastalığı atlatabilme kabiliyeti çok yüksektir. Ancak yine de grip aşısı ihmal edilmemelidir. Yüksek ateş bulgusu ile karşılaşıldığında çocuğa ateş düşürücü verilmeden önce doktora danışılmalıdır. Eğer ateş çocuğu rahatsız etmiyorsa, çocuğun keyfi yerindeyse ve oyununa devam ediyorsa müdahale edilmemelidir. Çocuğu rahatsız etmeyen ateş, vücudun mikroplarla baş edebilmesi için uygun ortam yaratır. Ateş kaynaklı havale 6 ay – 6 yaş arası dönemde olur. Yaş ilerledikçe ihtimal azalır. 

Kaynak: https://hamileyim.net/gribe-karsi-cocugunuzun-yasina-gore-onlem-alin/

Kaydınız tamamlanmıştır, her salı görüşmek üzere.

Şu an bir hata yaşanıyor, lütfen daha sonra tekrar deneyin.

İlk 1000 gun, bu formda verdiğiniz bilgileri sizinle iletişim kurmak, periyodik mail bildirimleri için kullanılacaktır.